3 kérdés a digitális detoxról

Sokszor hallhatjuk, olvashatjuk a digitális detox kifejezést, mondhatni trendi lett itt-ott bedobni, hogy „épp digitális detoxot tartok”. De vajon tudjuk-e, hogy mire jó valójában, és hogy hogyan érdemes belevágni?

A mai modern, felgyorsult világban megszoktuk már, hogy egy-két kattintással elintézhetünk szinte bármit: pizzát rendelhetünk, időpontot foglalhatunk, megszervezhetjük a következő wellnesshétvégénket vagy felvehetjük a kapcsolatot egy szakemberrel, akár a világ másik feléről is. De érdemes elgondolkodni néha azon, hogy vajon a kütyüjeink – amik nyilván megkönnyítik-e az életünket – minket szolgálnak-e, vagy épp uralják az életünket?

Ha úgy érzed, már a mosdóba sem tudsz kimenni az okostelefonod nélkül, a kanapéra kuporodva azonnal a tableted után nyúlsz, este pedig csak a kedvenc Netflix- vagy Apple TV-sorozatodra tudsz elaludni, akkor épp ideje egy kicsit tudatosan függetleníteni magad a kütyüjeidtől. Vagyis jöhet a digitális detox!

Mire jó valójában a digitális detox, és miért ajánlott?

A válasz egyetlen szóban: stresszmentesítés. A tabletek, okostelefonok és a többi kütyüd ugyanis extra stresszt gerjeszthetnek, amit hosszú távon nem árt kordában tartani. Persze, ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy le kell mondanod a szórakozásról és a dolgok könnyebb elintézéséről, na meg minden olyasmiről, amit a kütyüknek köszönhetsz, viszont mértéket tartani sosem árt. Mert a mértéktelen online jelenlét nagyon káros lehet, mind pszichésen, mind pedig az emberi kapcsolataidra és a munkahelyi teljesítményedre nézve.

Kiknek lehet jó döntés?

Szinte bárkinek, aki úgy érzi, jó lenne visszatérni egy kicsit az életbe, és újra felfedezni azokat a tevékenységeket és hobbikat, amiket a kütyüi bűvöletében talán már el is felejtett.

Hogyan kezdj neki?

A legjobb, ha ki tudsz szemelni egy-két olyan napot, például a hétvégéket, amikor 24 vagy 48 órára félre tudod tenni a kütyüket, és nem netezel. Szólj előre a barátaidnak és a kollégáidnak, ne félj, meg fogják érteni, és semmiről nem fogsz lemaradni.

Ha eddig a kütyüiddel keltél és feküdtél, ez nem lesz egyszerű, ezért érdemes már jó előre olyan programokat szervezni, hogy eszedbe se jusson mondjuk a mobilodon lógni.

De persze, nem mindenki tudja megtenni, hogy akár napokig is net nélkül éljen. Ilyenkor az is segíthet, ha fél napra, vagy néhány órára félre tudod tenni a kütyüket, és tudatosan a többi dolgodra koncentrálsz, vagy napi időkeretet állítasz be magadnak, ameddig netezhetsz.

3 tipp a hétköznapokra

Ha pedig úgy döntesz, hogy mostantól minden nap szeretnéd csökkenteni az online jelenlétedet, nemcsak a netmentes napokon vagy órákban, akkor a következő 3 tanács is segíthet.

  1. Vegyél egy klasszik ébresztőórát! Azon túl, hogy most megint nagyon menőnek számít, egy ébresztőóra segíthet abban, hogy ne a telefonod legyen az első, amit reggel a kezedbe veszel (és elkezded nyomkodni). Ha pedig azon kapod magad, hogy a mobilodra nap közben sokszor azért nézel rá, hogy tudd a pontos időt, lepd meg magad egy szép karórával! Így nem kell mindig elővenned a telefonodat, és fel sem merül a lehetőség, hogy az online világ észrevétlenül beszippantson egy órára.
  1. Kapcsold ki az értesítéseket (legalább munkaidő után). Nem kell mindenre azonnal reagálni, márpedig ha az értesítéseid be vannak kapcsolva, nagy lesz a kísértés, hogy este 8-kor még válaszolj egy munkahelyi levélre, vagy egy semmitmondó Instagram-kommentre, Facebook-hozzászólásra, Messenger-üzenetre.
  1. Fókuszálj arra, amit épp csinálsz. Ha a kedvenc magazinodat lapozgatod, figyelj arra, ha pedig sportolsz, ne állj meg közben nézegetni, nem írt-e rád valaki. Ha másképp nem megy, egy időre válts repülő üzemmódra, hogy arra tudj figyelni, amiben épp benne vagy. Már néhány nap után érezni fogod, hogy összeszedettebb vagy, nem fáradsz el mentálisan annyira. Az üzenetek és értesítések pedig megvárnak, és akkor sem történik tragédia, ha csak egy órával később veszel észre valamit a kedvenc közösségi oldaladon.