3 tipp, hogy még jobban vigyázz a banki adataidra

Az internetes csalók egyre dörzsöltebbek: manapság nem szokatlan például, hogy adathalász e-mailekkel tesznek kísérletet a banki adataid megszerzésére. De mik is ezek, hogyan ismerheted fel az adathalász e-mailt és hogyan óvhatod minden eddiginél jobban a banki adataidat? Ebben szeretnénk most mi is segíteni.

Talán te is úgy érzed, tudsz vigyázni magadra és a banki adataidra a neten. De jó, ha tudod, hogy a csalók ma már elképesztően ügyesek és kifinomultak, hogy elérjék a céljukat, vagyis hozzájussanak a pénzünkhöz. Egyik trükkjük például az adathalászat, amivel pillanatok alatt ki tudják csalni a banki adatokat.

 Adathalászat, adathalász e-mailek

Hallhattál vagy olvashattál olyan esetekről, amikor valaki egy közműszolgáltató vagy a bankja nevében kapott e-mailt, hogy fizessen be tartozást, hátralékot. De amikor rákattintott, és megadta a személyes- vagy banki adatait, meg is volt a baj: rosszabb esetben tetemes anyagi kárral zárta ezt a kalandot a gyanútlan internetező.

De mi az az adathalászat? Ahogy a nevében is benne van, személyes vagy banki adatokat próbálnak kicsalni, „halászni” a netezőktől, weboldalakon, nyereményjátékon vagy e-maileken keresztül. Ezeket az adatokat később bűncselekmények követéséhez használják fel. Általában kattintásra buzdítanak: arra kérnek, hogy egy weboldalon látható, vagy adathalász e-mail esetén egy beágyazott linkre kattintva „erősíts meg” vagy add meg személyes adataidat vagy bankkártyaszámodat.

Hogy miért nem szúrja ki ezeket mindenki azonnal? Többek közt azért, mert még az arculati elemek is nagyon hasonlóak lehetnek az adott szolgáltatóéhoz. Gyanús lehet viszont, ha ezek leegyszerűsített formában jelennek meg (esetleg nem működő gombokkal), és akkor is gyanút foghatsz, ha nyelvtanilag nem helyes vagy tört magyarsággal van megfogalmazva az e-mailben kapott szöveg.

3 tipp, hogy még jobban vigyázhass a banki adataidra

Az e-mail szolgáltatók biztonsági szoftverei már elég jól ki tudják szűrni a gyanús e-maileket, például a Gmail automatikusan átirányítja ezeket a Spam mappába, de azért nem árt az óvatosság. A következőket tartsd be, hogy minden eddiginél jobban óvhasd a banki adataidat.

1. Ne add ki az adataidat senkinek! Ne bízz se cégben, se szervezetekben, se magánemberekben. Mindig az jusson eszedbe, hogy a banki adataidat nem kell senki másnak tudnia rajtad kívül.

2. Mindig nézd meg az url-t, ahol belépsz. Ha lekattintottál egy linket, de nem a bankod oldalára lettél átirányítva, fogj gyanút, és semmiképp ne folytasd a műveletet.

3. A bankod nem kér e-mailben, sem telefonon olyan adatokat, mint például a bankkártyaszámod vagy a vásárlásokhoz használt CVC vagy CVV kód. Ezeket soha ne add meg!

Ha vannak még kérdéseid az adataid biztonságával kapcsolatban, akkor böngéssz tovább a blogunkon, vagy lépj velünk kapcsolatba.