A kibertér az új játszótér?

Mind magán-, mind vállalati felhasználásra alkalmaz valaki digitális technológiát, elengedhetetlen a kiberbiztonság fontossága; annak megerősítése, a rendszerek sebezhetőségének minimalizálása, az adatszivárgás megakadályozása, illetve a visszaélések kockázatának elkerülése. De miről is van szó, amikor kiberbiztonságról beszélünk?

Manapság az informatika az élet minden területén jelen van. A különböző technikai vívmányok segítségével a gazdasági-társadalmi folyamatok felgyorsulnak és hatékonyabbá válnak, azonban ezzel együtt sok személyes adat, üzleti titok válhat sebezhetővé. Ezek védelme azonban nem csak biztonságtechnikai kérdés, sokkal inkább a vállalati hatékonyság növelésének szerves része.

Egy megfelelően felépített biztonsági rendszer nagy mértékben segíti a vállalkozás és az ügyfelek közötti bizalom kialakulását, megvédi az adatokat, biztonságos hozzáférést biztosít a partnereknek és ezáltal kedvez az üzleti folyamatok eredményességének is. Az internet gazdasági közvetítő szerepe egyre nagyobb (ma az EU-s kereskedelem majdnem negyede elektronikus csatornákon folyik), azonban fontos kiemelni, hogy nem csak az aktív online kereskedelmet folytató cégek vannak kitéve az internetes támadásoknak, hanem minden olyan vállalkozás is, amely okos eszközöket vagy hálózatba kötött berendezéseket használ, azaz virtuálisan kapcsolódik az úgynevezett kibertérhez. Itt valósul meg az online kommunikáció, az adatok forgalma és tárolása is, melyek védelmével a kiberbiztonság foglalkozik. Olyan megbízható, mindenki számára átlátható környezetet teremt, melyben különböző jogi, gazdasági és technikai eszközök segítségével jelentősen csökkenhet a támadások kockázata.

kiberbiztonsag

kiberbiztonsag

A gazdaság egyes szereplői, a nagyobb piaci részesedéssel bíró közösségek különböző kiberbiztonsági projekteket, a kormányok és a vállalatok együttműködésével irányelveket fogalmaztak meg a kiberbűnözés visszaszorítására. Az így megalkotott szabályok betartása minden cég számára kulcsfontosságú – egyre nagyobb szükség van az adatvédelemre, az elavult eszközök cseréjére, a titkosítási és hitelesítési megoldások bevezetésére, illetve a saját rendszerük teljeskörű védelemre.

Az Európai Unió, az USA, stb. komolyabb adatvédelmi szankciókat is alkalmaz azok felé, akik nem tartják be az irányelveikben megfogalmazott adatvédelmi, kiberbiztonsági előírásokat, így a vállalkozásoknak érdemes nagy hangsúlyt fektetni a lehetséges kockázatok csökkentésére és saját adatvédelmi szabályzat létrehozására is. A digitális adattárolás és adatmegosztás általuk használt eljárásai így mindenki számára átláthatóvá és elérhetővé válnak, ezzel is csökkentve a külső támadások kockázatát. Érdemes különböző fenyegetettségi elemzéseket, rendszer-sérülékenység vizsgálatokat, betörési teszteket és kockázatelemzéseket is készíttetni a maximális védelemért.

A NetPortal támogatást és megoldást ad a kiberbiztonság területén is. Személyre szabott ajánlatért, a kibertámadások elleni védelemre való felkészüléshez vagy adatkezelési tanácsért keress minket bátran!