A nyilvános wifihasználat veszélyei

A FREE WIFI felirat láttán sokan kapnak okoseszközeik után, és már csatlakoznak is az ingyenesen elérhető hálózatra. De ennek bizony komoly veszélyei is lehetnek, nem árt hát az óvatosság!

Egyszerű és kényelmes megoldásnak tűnik egy kávézóban, étteremben, szállodában, vagy akár utazás közben intézni levelezésünket, munkaügyeinket, illetve befizetni a számláinkat. De ahogy mondani szokás, az ördög nem alszik, vagyis a hackerek résen lehetnek, és ezekre az egyébként sebezhető ingyenes wifihálózatokra csatlakozva könnyedén megkaparinthatják értékes adatainkat.

Mi mindenhez férhetnek hozzá a hackerek a nyilvános wifihálózatokra csatlakozva?

A lista nem rövid: láthatják és menthetik maguknak például azokat a jelszavainkat, amelyekkel belépünk az általunk használt weboldalakra, na meg az e-mail fiókjainkba. Nem lesz titok előttük a beszélgetéseink, chateléseink tartalma. És az sem, mit csináltunk a közösségi oldalakon, vagy mire kerestünk rá a neten – ma, vagy akár egy hónappal ezelőtt.

Ha nem vagyunk elég óvatosak, például, ha nyilvános wifire csatlakozva veszünk valamit, és beírjuk a bankkártya-adatainkat, akkor akár ezekhez is hozzáférhetnek.

Hogyan óvhatjuk meg adataink biztonságát?

Először is, legyünk tudatos netezők. Gondoljuk végig, mit kell feltétlen megnéznünk az interneten egy kávézóban ülve, vagy egy reptéren várakozva. Persze, ha ránéznénk a menetrendre vagy az időjárásjelentésre, az érthető, de az adott kávézó itallapját elkérhetjük a pultnál is, nem szükséges hozzá felcsatlakozni a netre.

Ha mégis az ingyen wifit használnánk, szánjunk egy másodpercet annak átgondolására, hogy mire. Illetve, hogy milyen adatokat fogunk megadni. Ha halaszthatatlan dolgot kell intéznünk, és személyes adatokat is meg kell adni, akkor inkább használjuk a mobilnetünket, mert az biztonságosabb a nyilvános wifinél. De amit csak lehet, inkább halasszunk későbbre, és intézzük otthonról – legyen az munkahelyi e-mail vagy egy számla befizetése.

És végül, de nem utolsósorban: ha nem használjuk a wifit a telefonon vagy más okoseszközön, inkább kapcsoljuk ki. Így adataink biztonsága mellett az eszköz akkumulátorának üzemidejével is jót tehetünk.