Az internetsebesség forradalma

Az internet már több mint 25 éve az életünk része, és elég sokat változott ez idő alatt: lássuk, mennyivel nőtt az internetsebesség a kezdetekhez képest.

Híreket olvasunk, e-mailezünk, videókat és közösségi média bejegyzéseket görgetünk: az internetet szinte mindannyian napi szinten használjuk. És felgyorsult életünkben alapnak vesszük, hogy az internetsebesség is gyors, holott nem volt ez mindig így. Sokan vannak, akik emlékeznek még arra, hogy a kilencvenes évek végén meddig vártuk egy e-mail betöltését, vagy hogyan akadoztak kezdetben a videók – ez ma már a megfelelő szolgáltatással elképzelhetetlen. Lássuk, mit jelent az „akkor és most” az internet gyorsaságát tekintve, vagyis mennyivel lett gyorsabb a net a sokunk számára a hőskort jelentő betárcsázós korszakhoz képest.

Mennyivel nőtt az internetsebesség az elmúlt évtizedekben?

1997-et írtunk, amikor hazánkban is elérhetővé vált a betárcsázós internet, amit akkor még csak a Matáv tudott biztosítani. Egy év alatt több mint 32 ezer felhasználó csatlakozott hozzá, a maximáli sebesség pedig maximum 56 kbps (kilobit/másodperc) volt.

A betárcsázós nethez képest dupla sebességre kapcsolt az ISDN kapcsolat, majd jött az ADSL, ami 384 kbit/s letöltési sebességről indult. Ezt követően, már a kétezres évek elején olyan rövidítéseket tanultunk meg gyors egymásutánban, mint az MMS vagy a WAP (wireless application protocoll). Villámgyorsnak ez sem volt nevezhető, 9,6 kbit/s-mal „hasított”, amivel egy mp3 formátumú dalt még több mint egy óráig tartott betölteni, de híreket és e-maileket már lehetett telefonon is olvasni.

Az azóta kiépült korszerű hálózatoknak köszönhetően a betárcsázós net „gyorsaságához” képest akár tizennyolcezerszeres sebességet is elérhetünk, a „sok G-s” vezeték nélküli hálózatok pedig azt is lehetővé teszik, hogy útközben élvezzük a gyors internet előnyeit.

Stabil és szupergyors: hogyan működik a mikrohullámú internet?

Akinek az internet sebessége mellett az is fontos, hogy megbízható kapcsolattal, akár a nap 24 órájában online legyen, de nincs kiépítve kábeles internet-szolgáltatás a közelében, annak szuper alternatívát jelenthet a mikrohullámú internet is.

Ennek a szolgáltatásnak az egyik nagy előnye, hogy vezeték nélkül épül ki, így olyan helyekre és gyorsan és egyszerűen ki lehet építeni, ahol még nem elérhető kábeles szolgáltatás.

A mikrohullámú internet nem függ meglévő telefonvonaltól, TV adástól, az ára viszont kedvező, és nincsenek rejtett költségek. További információért érdemes felvenni velünk a kapcsolatot, minden kérdésre szívesen válaszolunk.