Félelemben élve, avagy a cyberbullying jelensége

A tanévkezdéssel újra aktuálissá válhat a cyberbullying, vagyis sok fiatal szenvedhet el akár komoly bántást az online térben. Hogyan ismerhető fel ez a jelenség, és mit tehetünk ellene?

A cyberbullying magyarra fordítva online vagy internetes zaklatást jelent, amelynek több formája is lehet. Ide sorolható minden olyasmi, amikor a bántó fél valamilyen erőfölényben van, és így negatív hatással van az elszenvedőre. Ilyen lehet a trollkodás, a nyomonkövetés, zaklatás, bántó dolgok vagy hazugságok terjesztése, de a gyűlölködő üzenetek vagy a szexuális tartalmak küldözgetése, terjesztése is. A helyzetet bonyolítja, hogy felismerni sem mindig egyszerű, de bizalommal, családi összefogással és az illetékes szervek bevonásával tehetünk ellene.

Mik lehetnek a cyberbullying jelei a kamaszoknál? Ismerjük fel!

Ez a kérdés azért is nehéz, mert sokszor maguk a fiatalok sem ismerik fel, hogy internetes zaklatás áldozatai. Például azt gondolják, a másik csak viccel, amikor kommentben vagy üzenetben „furcsákat ír”.

Mások viszont értik és érzik, de inkább a hallgatást választják, mert nem tudnak vagy nem mernek beszélni a dologról. Megint mások abban bíznak, hogy a bántás ahogy jött, úgy el is múlik, de ez a legtöbbször sajnos nem így lesz.

Árulkodó jelek azért a legcsendesebb kamasznál is lehetnek. Például ha csökken az étvágya, rosszul alszik, megváltoznak a szokásai. Ha kivonná magát az iskolai vagy egyéb társas rendezvények alól, illetve, ha esténként inkább nem akar internetezni (pedig néhány hete még azért kellett rimánkodni, hogy tegye már le a telefonját), az is cyberbullyingot jelezhet.

Ezen kívül érdemes megfigyelni, hogyan reagál a tinédzser, amikor üzenetet vagy értesítést kap: összerezzen minden pittyegésnél, feszültté válik, alig mer ránézni a telefonjára, tabletjére?

Hogyan kezelhető a cyberbullying?

Első lépésként bátorítsuk a kamaszt, hogy ha bármi van, mondja el, van segítség a problémájára. Kiderülhet, hogy egy-egy kellemetlen beszólás miatt ideges, vagy valaki negatív kommentet hagyott egy fotója alatt. Ilyen esetekben vannak, akik azt javasolják, hogy ezeket a legjobb figyelmen kívül hagyni. A bántó fél a saját frusztrációját vetíti ki másokra, és ha nincs meg az általa várt reakció, hamar továbbállhat. Amikor viszont rendszeressé válik, fenyegetések, illetve komoly visszaélések történnek például egy osztálytárs részéről, és kiderül, érdemes az iskolával felvenni a kapcsolatot, vagy akár a rendőrséghez fordulni.