Az elmúlt években új értelmet nyert a felhő szó és az informatika egyik kiemelkedően fontos elemévé vált. Ma már teljesen természetes, ha azt mondjuk, hogy feltöltünk valamit a felhőbe, felhő alapon kommunikálnunk, tárhelyet szolgáltatunk vagy ott tároljuk az adatainkat. Utánanéztünk, miért is jó ez a gyakorlatban.

A számítástechnika fejlődését követve, az új trendeknek és üzleti kihívásoknak megfelelően a vállalkozások egyre több alkalmazást használnak, egyre nő a hálózatra kapcsolódó végpontok száma, különös tekintettel a mobil eszközökre – folyamatosan növekszik a cégek adatforgalma és a nagyobb sávszélességre való igénye is. A legújabb technológiai vívmányok feltűnés nélkül váltak a mindennapjaink részévé, ahogy a felhő, illetve a felhő alapú szolgáltatások is (kiszolgálók, tárolás, adatbázisok, hálózatkezelés, szoftverek stb.), melyek célja a gyorsaság, a méretgazdaságosság, valamint a rugalmasság.

Bár maga a felhő kifejezés kicsit talán elvontnak tűnik, a valóságban ez az IT megoldás semmiben sem különbözik a hagyományos számítástechnikai architektúrától; elérhetővé teszi olyan nagy teljesítményű hálózatok létrehozását, melyhez bárhonnan, bárki hozzáférhet.

Felhő alapú hálózat

Felhő alapú hálózat

De hogy miért is éri meg felhőt használni?
• költséghatékony: nem szükséges beruházni saját fizikai szerverre, a felhőbe mentett adatok tárolásáért nem kell fizetni, a digitális infrastruktúra fenntartása ugyanis a felhőszolgáltató feladata lesz
• gyors: gyorsabb kiszolgálás, tárhely esetén pedig néhány kattintás után elérhető és használható, akár távmunkavégzés esetén is
• rugalmas: bármikor, bárhonnan hozzáférhető, sok esetben számítógép sem kell hozzá (mobilról is elérhető)
• biztonságos: kisebb az adatvesztés és a hálózati leállás kockázata
• kezelhető: használata nem igényel komolyabb informatikai tudást, se rendszeres karbantartást
• személyre, cégre szabott: igény szerint beállítható, a fel nem használt kapacitásért, szolgáltatás részért nem kell fizetni

Talán a legfontosabb, hogy a felhőszolgáltatás képes megteremteni azt a virtuális teret, amiben nagyobb biztonság mellett többen egyszerre, több fizikai helyről tudnak hatékonyan dolgozni. A hagyományos szerverszolgáltatások akár többszörösét is nyújthatja gyorsaságban, memória mennyiségben, tárhely méretben, mellyel a magas adatforgalmú feladatok is lassulás nélkül, zökkenőmentesen tudnak működni (pl. egy webshop esetén, ahol egy időben több ezer látogatót és kiemelkedően nagy forgalmat kellhet kiszolgálni).

A maximális “felhő élmény” eléréséhez, a folyamatos online kapcsolatteremtéshez, a kommunikáció magasabb fokához és a hálózati hatékonysághoz megfelelő technikai háttérre és megbízható internet szolgáltatóra van szükség. Akár üzleti, akár otthoni szolgáltatásban gondolkodsz, nézz körül csomagjaink között, hogy mindenféle technikai probléma nélkül, nyugodtan tudj dolgozni.

Kérj személyre szabott ajánlatot itt: https://netportal.hu/kapcsolat/