Hogyan lett a wifi a mindennapjaink része?

Rengeteg mém és vicces grafika született arról, hogy a mai gyerekek mire kíváncsiak a legjobban, ha valahova megérkeznek: természetesen a wifi jelszóra. Nem véletlenül, hiszen mostanra elképzelhetetlen lett az életünk vezeték nélküli internet nélkül. Nem volt ez azonban mindig így, elég csak visszagondolni a ’90-es évek modemjeire, az irodákat uraló kábelrengetegre vagy az órákig tartó zeneletöltésekre. Ugye emlékeztek?

 “Az otthon ott van, ahol a telefonom automatikusan kapcsolódik a wifi-re” tábla a bejárati ajtón, “Nincs wifi, beszélgessetek!” felirat egy étteremben vagy “5 perc wifi nélkül és kiderült, hogy tök jófej a családom” üzenet egy kisiskolástól – az ilyen és ehhez hasonló vicces kijelentésekben az a vicc, hogy nem vicc. Napjainkban egy átlagos háztartásban rengeteg olyan eszköz található, ami vezeték nélkül csatlakozik az internetre. A wifi annyira a mindennapjaink része lett, hogy talán nem is emlékszünk rá, mi volt előtte; kábel kábel hátán, több eszköz által leterhelt hálózatok, lassú és szakadozó internet és folyamatos veszekedés a családon belül, hogy éppen kinek van fontosabb dolga a neten. A wifi igazi megváltásként érkezett nem csak az üzleti életbe, de a hétköznapokba is.

A vezeték nélküli internet története sokkal régebbre nyúlik vissza, mint azt elsőre gondolnánk. Nikola Tesla már a ’30-as években arról fantáziált, hogy egyszer majd az emberek vezeték nélküli, tenyérméretű eszközökkel kommunikálnak majd egymással. A technológia alapjaként az a szórt spektrumú adatátviteli technika szolgált, amelyet 1942-ben szabadalmaztattak, ám korábban csak a haditengerészet használta. Később, 1985-ben készültek el azok a vezeték nélküli hálózatok, amiket már civilekhez is eljutottak. 

A manapság használt és általunk ismert wifi alapköveit 1997-ben az IEEE (Institute of Electrical and Electronic Engineers) tette le, amikor meghatározták az akkori számítógépek és már meglévő hálózatok közötti vezeték nélküli kommunikációhoz szükséges szabványokat. Ez a technológia két évvel később vált elérhetővé a mindennapi használatra, amikor megalakult a protokollt védő Wi-Fi Alliance kereskedelmi szövetség. Ezután jelentek meg az első vezeték nélküli routerek, melyek kezdetben 5 GHz-en működtek. Hamar rájöttek azonban, hogy ez a sebesség nem lesz sokáig elég, így szükségessé vált egy nagyobb hatósugarú megoldás. Az ezt követően széles körben is elterjedt, 2,4 gigahertzes spektrummal sokkal jobban jártak a felhasználók is, hiszen az ezen működő routerek hatótávolsága nem csupán nagyobb volt, de a wifi jel a falakon túl is erős maradt.

2013-ban aztán egyszerre több eszköz is képessé vált megfelelő minőségű internettel működni az otthonokban, 5,8 GHz-es sebességgel. A 2019-ben bemutatkozó, még ennél is erősebb wifi pedig már kifejezetten az “internet of things” igényeit hivatott kiszolgálni, hiszen ekkora egyre több otthon indult el az “okosodás” útján. Manapság minden korábbinál több olyan eszközt használunk, amelynek jó minőségű, stabil internet kapcsolatra van szüksége; nagy sávszélességet igénylő alkalmazások, több eszköz egyidejű kiszolgálás és több felhasználó jelenléte egyidőben.

Mindezek mellett nem szabad megfeledkezni a köztéri wifi használatról sem, hiszen a 2000-es évek közepétől a nagyvárosok különböző pontjain is elérhetővé vált a wifi, kényelmesebbé téve ezáltal a mindennapi életet. Napjainkra a wifi számos korábban elképzelhetetlen helyen is elérhetővé vált, mint amilyen például egy repülőgép vagy egy sífelvonó a hegytetőn.  

Annak ellenére, hogy a wifi minden eddiginél fontosabb szerepet tölt be az életünkben és 2022-ben a világ minden negyedik háztartásában megtalálható, sokan a kelleténél kevesebb figyelmet fordítanak annak biztonságára – pedig a wifi esetében ez kulcsfontosságú. Ahhoz, hogy a szomszéd ne tudja “lopni a netet”, hogy adataink wifin keresztül is biztonságban legyenek és routerünk megfelelő azonosítással és titkosítással működjön, a stabil és megbízható internet kapcsolaton kívül maximális adatbiztonságra is szükségünk van. Akár üzleti, akár otthoni internetről van szó, keress minket, segítünk biztonságosabbá az internet kapcsolatodat!