Hova tegyük a wifi routert a lakásban?

Elvileg elég gyors a neted, mégsem vagy vele elégedett? Szakadozik, eltünedezik a jel? A megoldást a router áthelyezése, illetve egy jelerősítő vagy egy mesh hálózat kiépítése jelentheti – nézzük meg, mi mit jelent pontosan.

Ha egynél több wifi-képes készülékre osztod meg otthon a netet, akkor biztosan van routered is, hiszen ez a szórás eszköze. Az viszont korántsem mindegy, hol van ez az eszköz a lakáson belül – hadd foglaljuk le néhány pontban, mire figyelj, amikor (új) helyet keresel neki.

A wifi router ideális helye a lakásban – 3+1 dolog, amit gondolj át

1. Kapcsolódó eszközök – Bár most valószínűleg te is arra gondolsz, hogy biztos jó ötlet, ha a lakás közepén keresel egy helyet a routernek, ez nem feltétlen igaz. Ne a középpontot keresd, inkább azt gondold át, hol vannak olyan eszközök, amiket csatlakoztatni szeretnél a wifi-hálózatodra, majd ennek tükrében találd meg a router ideális helyét.

Egy példa: ha már most több home office-ra és home school-ra számítasz a téli időszakban, akkor érdemes a dolgozószobába vagy nappaliba tenni a routert, hiszen ott zajlik majd a munka oroszlánrésze.

2. Mi árnyékolhatja a jelet? – Figyelj arra is, hogy ne legyen a router közelében semmiféle árnyékoló tényező, mint például vasbeton fal. De az is akadályként állhat a jel útjába, ha az esztétikai szempontokat előnyben részesítve úgy döntesz, beteszed a routert egy szekrénybe, vagy ráteszel egy dizájnos fémdobozt. Nem hiszed? Tegyél egy próbát! Helyezd látható helyre a routeredet, és máris érezni fogod a különbséget!

3. Ablak mellett, padló közelében – Egy asztalkára vagy polcra tennéd a routert? Két dologra mindenképp figyelj. Az egyik, hogy ne ablak mellé kerüljön, mert akkor a jel egy részét nem a lakásba, hanem az utcára vagy a szomszédoknak fogja sugározni (szóval ha még nem tetted, gyorsan állíts be egy nehéz jelszót, nehogy a fél utcának te biztosítsd az internetet, de a legjobb, ha új helyet is keresel a routernek). A másik dolog pedig, hogy érdemes minél magasabban helyet keresni neki, mert a jel jobban terjed lefelé, mint felfelé.

+1. Hova ne tedd? – Az olyan eszközök, mint például a tévé vagy a laptop is megzavarhatják a routerből érkező jelet, de a hasonló frekvencián sugárzó mikrohullámú sütő, a távirányíthatóval működő játékok vagy akár a mobiltelefonok is. Akvárium mellé se tedd, mert a víz elnyelheti a jelet, a tükör pedig visszaverheti azt.

Jelerősítő vagy mesh hálózat?

Ha még ezek után sem lenne elég erős vagy gyors a net otthon, beszerezhetsz egy jelerősítőt. Ilyen berendezést már akár pár ezer forintos áron tudsz vásárolni, utána pedig csak annyi a dolgod, hogy egy olyan pontra helyezed a lakásban, ahol a router jele még elég erős (onnan fogja tovább szórni a jelet), és összekapcsolod vezeték nélkül a routerrel (konnektor azért kell hozzá, mert a jelerősítő is árammal működik). És voilá, kész is vagy. Perceken belül élvezheted is a gyorsabb netet a lakásnak azon a pontján is, ahová eddig nehézkesen ért el az otthoni wifi ereje.

A jelerősítő jó megoldás lehet, ha mondjuk egy lakrész vagy szoba nem kap elég erős jelet, de mi a helyzet, ha ennél több kell? Akkor jön képbe a mesh hálózat, ami nem jelerősítőkkel dolgozik, hanem több teljes értékű router összekapcsolódásával jön létre. Ennek a kiépítése költségesebb, viszont nagyobb lakásban, többemeletes családi házban vagy nagyobb cégnél is alkalmas lehet arra, hogy a bejövő szupergyors internetben mindenki, mindenhol részesüljön.

Ha nem vagy benne biztos, hogy hol milyen erős a net az otthonodban, érdemes letölteni egy internetsebesség-mérő alkalmazást, mint például a Speedtest, ami sokat segíthet, hogy tisztábban láss.

Ha pedig további segítségre lenne szükséged, keress minket bátran elérhetőségeinken.