Intelligens adattárolás biztonságosan

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy adataink biztonságánál és biztonságos tárolásánál nincs fontosabb. Nagyon szeretjük a felhőket és szuper megoldásnak tartjuk a külső USB-meghajtókat, azonban szerintünk a legjobb választás adataink kezelésére a NAS adattároló – lássuk, miért.

A NAS (Network Attached Storage) egy olyan otthoni vagy irodai hálózathoz csatlakoztatható intelligens eszköz, ami nagy méretű fájlok tárolására, azok böngészőből vagy alkalmazásból való könnyű és gyors elérésére alkalmas – természetesen interneten keresztül. A nyilvános felhő szolgáltatásokhoz képest a legnagyobb előnye, hogy nem kell harmadik felet bevonni az adatok kezelésére, valamint havidíja sincs és sokkal rugalmasabb megoldásokat tesz lehetővé, mint amilyen például a többféle fájlmegosztás.

Nem kell feltétlenül a médiában dolgoznunk ahhoz, hogy fotószerkesztéssel vagy nagy méretű videó anyagok vágásával foglalkozzunk és egy átlagos háztartásban is szükség lehet nagy mennyiségű fájlok tárolására, az azokhoz való gyors és megbízható hozzáférésre. Mindannyian tudjuk, hogy milyen lassú tud lenni több gigabájtnyi anyag egyik helyről a másikra való áttöltése és mennyire fontos, hogy mindez biztonságosan történjen. Az ilyen esetekre tökéletes megoldás lehet a NAS szerver, ami adott épületen belül teszi lehetővé nagy mennyiségű adatok tárolását és azokhoz való megbízható hozzáférést hálózaton belül. Egyik legnagyobb előnye, hogy nincs szükség internet kapcsolatra és akár egy mobiltelefon vagy bármilyen hálózati kapcsolatra képes eszköz látni tudja.

A NAS szerverek a folyamatos áramellátás érdekében gyakran két tápegységgel is rendelkeznek, hogy mindenféle hiba és az adatszolgáltatás megszakadása nélkül tudjanak működni. Kialakításakor ügyeltek arra, hogy otthoni és irodai környezetben egyaránt használható legyen, azonban minden esetben érdemes előre kitalálni, milyet is szeretnénk és mekkora helyigénnyel kell számolnunk. Általában az üzleti célra készült, rack-be szerelhető változat kicsit hangosabb és kevésbé felhasználóbarát, mint az asztali verzió, így egy esetleges karbantartáshoz érdemes ilyenkor hozzáértő IT szakember segítséget kérni.  Az otthonra gyártott rendszer kisebb kapacitással, azonban szebb dizájnnal készült és gyakorlatilag média tárhelyként funkcionál, amely a lakás bármely részéről elérhető és egy webes kezelőfelület segítségével működtethető.  

Egy kis- vagy középvállalkozás adattárolási igényeit tökéletesen kiszolgálni képes, erős NAS szerver sokkal nagyobb tárolókapacitással rendelkezik, valamint biztonsági funkcióval is felszerelt, így minden vállalati kihívásnak képes megfelelni. Ezzel szemben például az USB-meghajtókkal az a probléma, hogy nincs lehetőség automatikus biztonsági mentés beállítására, ami sok esetben adatvesztéshez vezethet – egy hálózati tárolóval, de akár egy felhő tárhellyel is már nehezen veheti fel a versenyt.

De mégis miért jobb a NAS, mint egy felhő? Elsősorban azért, mert nem az… A nyilvános felhő tárhelyek esetében egy külső, számunkra ismeretlen cég vállalja a felelősséget adataink tárolásáért és gyakorlatilag sokkal nagyobb az esélye egy esetleges kibertámadásnak, mint bármilyen belső szerveren. A fájlok elvesztésére semmilyen garancia nincs – gondoljunk csak például egy vis maior helyzetre – és arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy nagyobb tárhely igény esetén a havidíj is igen magas tud lenni. A legfontosabb előnye a NAS szervernek a felhőhöz képest, hogy sok minden védi: az internetszolgáltató beállításai, a tűzfal, a router és annak tűzfala, de saját biztonsági rendszere is van. 

Szenzitív adatok épületen belüli tárolására, a munkatársak állományainak egy tárolón való összegyűjtésére tökéletesen alkalmas egy NAS szerver – akár otthonra is, hiszen kevés energiát fogyaszt. Könnyen konfigurálható és nagy mennyiségű adatot lehet rajta tárolni – biztonságosan. Ha érdekel a NAS vagy bármilyen egyedi igényekre szabott tárhely szolgáltatás, keress minket, állunk rendelkezésedre!