Mi lenne velünk internet nélkül?

Manapság az internet sokszor feltűnés nélkül is ott van az életünkben, teljesen természetessé vált a jelenléte. Korábban egy esetleges áram kimaradás miatt aggódtunk, most azonban már akkor sem találjuk a helyünket, ha például egy-egy közösségi oldal akár csak pár órán át nem elérhető. De mi történne velünk, ha egyáltalán nem tudnánk csatlakozni az internethez? 

Munkahelyi szerverek elérése, e-mailezés, hírek böngészése, online filmnézés, közösségi média, internet alapú hívások – csak pár átlagos dolog, amihez internet kell. A mai világban azonban az internet ennél jóval több. Lehetne élni nélküle, de sokkal nehezebb és kényelmetlenebb lenne sok minden, így ebből a szempontból előnyben vannak azok a fejlődő országok, társadalmak, ahol az internet még alig vagy egyáltalán nem terjedt el – egyszerűen nem függnek tőle, így annak hiányát sem éreznék meg – ellentétben velünk.

Sokan próbálkoztak már vele, így nem ismeretlen fogalom a “digitális detox”, azaz pár nap, esetleg hét vagy hónap internet nélkül, teljesen offline. Akik kipróbálták, egytől egyig azt állították, korábban függővé váltak az online világtól; eleinte a chat szobák, majd a netes játékok, később a közösségi média, a különböző fájlcserélő programok, videómegosztó portálok, online sorozatok ejtették őket rabul. Azzal, hogy aztán bizonyos időre elszakadtak az internettől, saját magukat tették próbára, elmondásuk szerint több-kevesebb sikerrel… de mi van akkor, ha mindez akaratunkon kívül történik? Mi történne, ha tényleg nem lenne internet?

Semmi – gondolnánk, teljesen jól el lennénk internet nélkül. Vagy mégsem? Amikor elindulunk otthonról és a telefonunkhoz nyúlunk, hogy megnézzük, mikor jön a busz vagy hova is kell mennünk pontosan, egyből szembesülünk a ténnyel: internet nélkül hogy? Online veszünk autópálya matricát, bankolunk, lottózunk, számlákat fizetünk és csekkeket adunk fel, tartjuk a kapcsolatot családunkkal, kollégáinkkal, útvonalat tervezünk, szállást foglalunk, repülőjegyet veszünk, megnézzük az időjárást, élményeket osztunk meg, használjuk a közösségi média felületeit, nyelvet tanulunk, stb.

no internet

Az internet esetleges összeomlása esetén biztosan nem jutna eszünkbe az sem, hogy a korábban azonnali kommunikáció lehetősége teljesen megszűnne, hiszen nem lenne elérhető egyik üzenetküldő rendszer sem. Ha üzenetet szeretnénk küldeni, levelet kéne írnunk, amivel a legnagyobb baj, hogy lassú, hiszen kézbesíteni is kell. Ugyanígy időigényes lenne bármilyen információ megszerzése is, nem tudnánk bepötyögni semmit a google-be, kénytelenek lennénk pl. szótárakat, lexikonokat használni, amik azért korántsem lennének olyan naprakészek, mint az internet.

A világháló nélkül azonnal lassulna az áruforgalom, a közlekedésben is lennének fennakadások, mert nagyon sok közlekedési lámpa internet alapon van vezérelve. A kereskedelmi egységek lassabban tudnák beszerezni az árukat, akadozna az élelmiszer ellátás is, ami miatt az emberek valószínűleg elkezdenék pánikszerűen felvásárolni a boltok készleteit. Nehezebben férnénk hozzá bankszámláinkhoz, kiesés lenne a tőzsdén, előbb-utóbb pedig gazdasági válság alakulna ki. 

A mai világban, a jelenlegi internet használati szokások annyira befolyásolják a mindennapokat, hogy anélkül valószínűleg nem tudnánk normális életet élni. Bízunk benne, hogy sosem kell megtudnunk, mivel járna, ha nem lenne net, azonban mi a NetPortal-nál addig is törekszünk ügyfeleink számára biztonságos és gyors internet hozzáférést biztosítani.