Miért olyan népszerűek az anonim fórumok?

Véleményt formálunk vagy tájékozódunk: majdnem mindegy is, mire használjuk az anonim fórumokat, azok népszerűségéhez nem fér kétség. Lássuk a lehetséges okokat.

Az internet térhódítása után nem kellett sok idő, hogy elterjedjenek a különböző fórumok, ahol különböző emberek „jöhettek össze” akár a világ más-más tájairól, hogy az online térben eszmét cseréljenek egymással. A legtöbb helyen regisztrációt kértek, ami után egy általunk választott felhasználónévvel lehetett kommentelni, olvasgatni, barátkozni – persze, az adott fórum szabályait követve.

A közösségi média oldalak felfutásával ezeken a fórumokon átmenetileg talán csökkent az aktivitás, de manapság ismét nagyon népszerűek. A Reddit például több mint 1.6 milliárd aktív felhasználót tudhat a tagjai közt, de mivel regisztráció nélkül is lehet olvasgatni, ez a szám valószínűleg sokkal magasabb. Annyira népszerű, hogy még hírportálok is vesznek át onnan sztorikat. Mi lehet ennek a hátterében? Lássunk pár lehetséges okot!

Mi az a Reddit, és hogyan működik?

A Reddit egy közösségi weboldal, vagy ha úgy tetszik, egy internetes közösségi fórum, ahol híreket, képeket, cikkeket oszthatunk meg az alredditeket (más néven subredditeken). Ehhez, illetve a kommenteléshez és a tartalmak értékeléséhez regisztrálni kell, de az olvasgatáshoz nem. Ami pedig a témákat illeti, itt aztán tényleg mindent meg lehet találni: politikai kérdésektől az Azahriah-jelenségig.

Anonim fórumok: 5 lehetséges ok, amiért olyan népszerű például a Reddit

  1. Az anonimitás előnyei: névtelenül, illetve egy felhasználónév mögé bújva mindenki őszintébb. A legelképesztőbb kérdéseket is fel merjük tenni (lásd a Gyakori kérdések oldalt), merünk véleményt mondani, mesélni. Nem kell attól tartanunk, hogy nevünkkel, adatainkkal beazonosíthatnak, és következménye lenne a szavainknak. Azért a szabályok tiszteletére is követésére vigyázzunk, mert ezeket a fórumokat is moderálják, a vétkeseket pedig könnyen kitessékelhetik onnan.
  2. Segítőkész közösség: vannak, akik úgy érzik, hogy itt előbb kapnak választ kommentben a kérdéseikre, mint más közösségi oldalakon.
  3. Az éremnek mindig két oldala van, és egy ilyen anonim fórumon többféle véleményt olvashatunk egy témában. Így, egy árnyaltabb képet látva talán jobban el tudjuk dönteni, kinek van igaza.
  4. Regisztrálni sem kell, ha tájékozódni szeretnénk.
  5. Olyan tartalmakat is találunk, amit nem biztos, hogy a tévében bemutatnak, például helyiek videói a háborús térségekből.

Nagy vonalakban tehát az anonim fórumok a tájékozódás szabadságával és teljességével ajándékoznak meg, amelyhez sokszor még regisztrálni sem kell. Egy dologra érdemes vigyázni: az ilyen platformokon a hamis információk is könnyen nagyobb nyilvánosságot kaphatnak, ezért bármit olvasunk, érdemes máshol is leellenőrizni, és addig is fenntartásokkal kezelni.