Milyen az erős és biztonságos jelszó?

Elsőre hihetetlennek tűnhet, de még mindig rengetegen gondolják, hogy az 123456 és az ehhez hasonló jelszavak adhatnak bármilyen védelmet, holott ezeket a hackerek a másodperc törtrésze alatt törik fel. De akkor milyen jelszót válasszunk? És mi az, amit tényleg jobb lesz elfelejteni?

Sokan úgy vannak vele, amikor regisztrálnak egy oldalon, hogy beállítanak valami jelszót, teljesen mindegy is, hogy mit, csak használhassák végre az adott szolgáltatást. Aztán amikor hozzáférnek az adataikhoz, vagy konkrét összeget emelnek le a számlájukról, az ijedtség szavakkal le sem írható. Pedig az egész megelőzhető, vagy legalábbis a hackerek dolgát nagyon meg tudjuk nehezíteni, ha egyedi, erős és biztonságos jelszavakat állítunk be.

3+1 tipp az igazán erős jelszóért

  1. Mindig használj kisbetűket, nagybetűket és számokat is, és érd el a 8-10 karakter hosszúságot. Egyre több weboldalon már csak ilyen jelszóval tudsz regisztrálni, a csak kisbetűs és csak számos azonosítókat nem fogadják el.
  2. Akár egy jelszógenerátorral is képezhetsz magadnak biztonságos kódot, amit ments el magadnak, vagy még jobb, ha egy papírra írod fel – ott a hackerek szinte biztosan nem találják meg!
  3. Kapcsold be a kétfaktoros hitelesítést, ha van erre lehetőség! Ennek lényege, hogy az e-mail címed / felhasználóneved és a jelszavad mellett szükséged lesz még valamire a belépéshez. Ez lehet egy másik eszköz, mint mondjuk a tableted, de akár az ujjlenyomatod is. Ezzel is igazolod, hogy Te akarsz belépni. Ha nem sikerül, a rendszer nem enged tovább. Ezt pedig még a tapasztalt hackerek sem trükközik ki azonnal, csípőből.

+1. Két-három hónap elteltével vedd sorra az összes jelszavad, és változtasd meg őket. Ne feledd: minden weboldalon másik jelszót adj meg!

A leggyengébb jelszavak, amiket soha, de soha ne használj!

Nem véletlen írtunk az elején az 123456-ot, hiszen ez egy olyan tipikus jelszó, amit még mindig milliók adnak meg. Igen, milliók. Az eset.com a NordPass éves, leggyakrabban használt jelszavak listája alapján azt írta, 2020-ban az internetezők közt még mindig ez az egyik legnépszerűbb azonosító. De persze, a fantáziadúsabbak tovább mentek néhány lépéssel, vagyis néhány számjeggyel, így az 123456789 és az 12345678 is sokak kedvencei. Ezek viszont szinte semmi védelmet nem nyújtanak – az első öt helyen szereplő kombinációnak 4.5 millió felhasználója van, és több mint 38 millió olyan esettel hozhatók összefüggésbe, amikor valamilyen adatsértési eset történt.

Ezen kívül szinte biztosan nem nyújt megfelelő védelmet, ha a saját nevedet, születési dátumodat, egy családtagod vagy a kutyád nevét állítod be jelszóként. Ezeket persze, felhasználhatod, de nehezítsd meg a hackerek dolgát kisbetűk-nagybetűk váltakoztatásával és egy számsor hozzárendelésével is. Így erősebb védelmet kapnak az adataid, és elkerülhetsz jó pár kellemetlen meglepetést.