Mindenkinek van múltja, még az internetnek is

Bár a mai generációnak az internet jelenléte és a rajta keresztül történő kommunikáció teljesen alapértelmezett, valószínűleg mindenki emlékszik a ’90-es évek semmihez sem hasonlítható hangú betárcsázós netezéseire vagy arra, amikor először regisztráltunk magunknak e-mail címet – nem is volt olyan régen… de vajon mi volt előtte? Mikortól létezik a világháló? A NetPortal most összeszedte az internet történetének legfontosabb mérföldköveit.

Az egész világra kiterjedő számítógépes, illetve egyéb eszközök (pl. szerverek, antennák, műholdak) összekötettéséből létrejövő hálózatok hálózata, azaz az internet gyökere egészen a ’60-as évekig nyúlik vissza. Katonai fejlesztéseknek köszönhetően egy olyan kapcsolati rendszer született meg, melynek elsődleges célja a biztonság volt, ahol az egymástól függetlenül haladó üzenetek és a több csomópont lehetővé tette az egész hálózat védelmét (ha több út van, akkor bármelyik kiesése esetén is eljut az információ a címzetthez).

Kidolgoztak egy, a mai TCP/IP szabvány elődjének számító kommunikációs rendszert, melyet nem csak katonai bázisok, hanem egyes egyetemek és kormányzati laboratóriumok is használni kezdtek. Ez volt az 1969-ben megjelenő ARPANET (Advanced Research Project Agency Network), melyet elsődlegesen elektronikus levelezésre és fájlcserére alkalmaztak. Ezek alapján született meg 1972-ben az első e-mail program is, mely azóta is az egyik legkedveltebb internetes szolgáltatás. Később, a katonai- és a civil felhasználás különválásával jöhetett létre a mai értelemben vett internet, ami globális és nyílt információ hozzáférést biztosít és tömegesen elérhető.

A ’90-es évek elején a nagyobb távközlési- és kommunikációs cégek üzleti lehetőséget láttak az internet alapú számítógépes hálózatokban és a hozzájuk kapcsolódó alkalmazásokban, így sorra jelentek meg a különböző szolgáltatásokat (pl. elektronikus levelezést, adatbázisok távoli elérését) kínáló üzleti vállalkozások, illetve ezek saját gerinchálózatai. Az internet nagyon gyorsan általános kommunikációs, információtovábbító médiává vált, az eredetileg elsősorban oktatási intézményekben elérhető hálózatra egyre több intézmény, szervezet, cég kapcsolódott, így nem volt meglepő, hogy az internet előbb-utóbb a nagyközönség elé került.

1990. december 20-án útjára indult a világ első weboldala, amely ugyan csak szöveget, minimális formázást és pár linket tartalmazott, egy olyan hullámot indított el, amivel alapvetően változtatta meg a jelenünket. 1992-ben megjelent a www (world wide web), amivel már az informatikában kevésbé jártas felhasználók is könnyen tudták kezelni az internetet; az emberek közötti kommunikációs kapcsolatok teljesen új formái jelentek meg, az internet gyorsan és egyre szélesebb körben, földrajzi határokat átívelve kezdett terjedni és az otthoni internet elérés is évről-évre egyre általánosabbá vált. Megjelentek a hozzá kapcsolt fejlesztések, mint például az operációs rendszerek, böngészők, fájl cserélő és levelező programok, valamint új kommunikációs csatornák is.

Manapság az internet az élet minden területén jelen van; szörfölünk a hálózaton, beszélgetünk, video-telefonálunk, vásárolunk, tőzsdézünk, szórakozunk vagy akár otthonról dolgozunk. A közösségi média és az okostelefonok megjelenésével pedig nem csak otthonainkból, hanem szó szerint a világ bármely pontjáról elérhetjük az internetet és ezáltal mi is elérhetővé válunk. Az internetes technológiákat kb. négymilliárdnyian használjuk naponta személyes-, valamint üzleti célokra.

Ha stabil, gyors és megbízható internetet szeretnél otthonba vagy irodádba, keress minket és kérj személyre szabott ajánlatot a NetPortal oldalán!