Okosítanád az otthonod? 4 tipp, hogyan kezdj hozzá

Néhány éve még legfeljebb a sci-fikben találkozhattuk olyasmivel, ami ma már az okosotthonokkal tulajdonképpen meg is valósult. De mi az az okosotthon, és milyen konkrét megoldásokkal vágj bele, ha Te is erre vágysz?

Neked is így indulnak a napjaid így késő ősszel? Felhúzod a redőnyt, kapcsolsz egy kis fűtést, nekiállsz kávét főzni, majd benézel a hűtőbe, hogy mi legyen a reggeli – vagy épp, hogy mi marad vacsorára, kell-e boltba menned munka után. Ha viszont egy okosotthonban ébredsz, a rendszer – mivel tudja, mikor szoktál kelni – felhúzza neked a redőnyt. Ekkor már hallod is, hogy bekapcsol a fűtés, és megérzed a frissen főtt kávé illatát. A telefonodra pedig megérkezhet az értesítés a hűtődtől, hogy elfogyott a tej. Bizony, az otthonod már ennyit dolgozott, amihez Neked a kisujjadat sem kellett megmozdítani (hacsak nem nyújtózkodás közben mozdítottad meg, teljesen véletlen).

Mi az az okosotthon?

Ha egy mondatban kellene összefoglalni, azt mondhatnánk, hogy egy, a személyes igényeidhez teljesen idomuló automatizált rendszer, amelyben az elektromos eszközök nemcsak a kényelmedet szolgálják, hanem összehangolva működnek (de akár külön-külön is tudod őket vezérelni), illetve veled együtt változnak, tanulnak a szokásaidról.

A kényelmen túl a további előnyei közé tartozik, hogy időt és pénzt spórolhatsz meg a segítségével. Az időt az előbbi példával már próbáltuk szemléltetni, a pénzt pedig – bár egy teljesen okos rendszer kiépítése még mindig több százezer forint lehet – úgy értjük, hogy spórolhatsz például a rezsiszámlákon. Egy okosotthonban nem megy potyára a fűtés, és nincs például feleslegesen áram a konnektorokban.

3 tipp, amelyekkel elkezdheted otthonod „okosítását”

Ha tetszik a koncepció, és tennél pár lépést a jövőbe (ami inkább már a jelen) otthonod „okosításával”, akkor jó, ha tudod, hogy elég sok minden befolyásolhatja azt, hogyan alakítsd ki. Nem mindegy például az ingatlan jelenlegi állapota, illetve, hogy hányan és mire használjátok a lakást. De az sem, hogy mi a cél, és mennyit tudsz rákölteni. És ez csak néhány kérdés a sokból, ami felmerül, ha okosotthon kialakítása a cél. Van viszont néhány megoldás, amelyek szinte bármely háztartásban működhetnek, és tökéletesek arra, hogy ismerkedj az okosotthonok előnyeivel, ezeket szedtük most csokorba.

  1. Okosizzók: Nemcsak segítenek, hogy megismerkedj az okos technológiával, hanem egyenesen játékká teszik a dolgot. Az egész nagyon egyszerű. Megnézed, milyen okosizzó való a lámpádba, beszerzed, becsavarod, letöltöd hozzá az alkalmazást a mobilodra, és indul a buli: beállíthatod a világítás erősségét, színét, de akár azt is, mikor kapcsoljon ki és be.
  2. Konnektorok: Egy okos konnektorral nemcsak azt kerülheted el, hogy vissza kelljen fordulnod munkából, mert bedugva felejtetted a vasalót (hiszen a mobilodról lekapcsolhatod), hanem abban is biztos lehetsz, hogy nincs áram alatt semmi, amit nem akarnál használni, így még pénzt is spórolhatsz.
  3. Fűtésokosítás: Ha ezentúl mindig ideális hőmérsékletű lakásba akarsz hazaérni, akkor cseréld okos termosztátra a régit. Aztán az applikációból állítsd be, mikor kapcsoljon ki vagy be a fűtés, vagy azt, melyik szobában hány fok legyen.

Ha ennél továbbmennél, csak bátran – az okosotthon bármikor bővíthető, az igényeid na meg a pénztárcád szerint. De az fontos lehet, hogy olyan eszközöket válassz, amelyek egymással is kompatibilisek, vagyis „össze tudnak hangolódni”, illetve, hogy mindig teszteld is a rendszert – akár új, akár frissítettél benne valamit. Apropó frissítések: ezekről később se feledkezz meg!

A legegyszerűbb és legcélravezetőbb egyébként, ha komolyabb okosotthonban gondolkodsz, hogy szakember segítségével alakítod ki. Hiszen így biztosra mehetsz, elkerülheted a váratlan hibákat vagy azt, hogy valamire feleslegesen költs.

Nem mellesleg az okosotthonhoz értők számára ez nemcsak munka, hanem hobbi, sőt, szerelem – vagyis csillogó szemekkel fognak válaszolni még a legalapvetőbb kérdéseidre is.

Forrás: https://otthonautomatika.reblog.hu/4-egyszeru-otlet-az-okos-otthon-kialakitashoz