Online ajándékvásárlás előnyei és kihívásai az ünnepi időszakban

Sokan szeretnénk gyorsan és kényelmesen kipipálni a tételeket a karácsonyi listánkon, de előtte jó tudni, mik az online ajándékvásárlás előnyei és kihívásai.

Minden nappal közelebb van a karácsony, és sokan az év végi munkahelyi hajtásban, na meg szakmai, családi és baráti rendezvényeken való megjelenési kötelezettségeik közepette tökéletes megoldásnak érzik, hogy az internetről szerezzék be az ajándékokat, pár kattintással. Előtte viszont nem árt, ha tudatosítjuk magunkban, mik az online ajándékvásárlás előnyei és kihívásai, hogy az ünnepi időszak a lehető legkevesebb bosszúságot és a legtöbb örömet hozza el nekünk.

Milyen előnyökkel járhat, ha a neten nézünk ajándékok után?

Az internetes vásárlás egyik legnagyobb előnye, hogy bárhol, bármikor tudunk böngészni. Nem kell nyitvatartási időhöz alkalmazkodni, sem felkerekedni és ténylegesen felkeresni egy adott üzletet: akár késő este, a kedvenc fotelünkben ücsörögve tudunk ajándékötleteket keresgélni vagy shoppingolni.

További előny, hogy megbízható, gyors internettel percek alatt letudhatjuk a vásárlást. Illetve, ha előbb körülnéznénk, azt sem tart sokáig összehasonlítani, hogy hol találjuk meg ugyanazt a terméket olcsóbban. Vagy hol vásárolhatunk nagyon hasonlót, töredék áron. Ezen kívül a vásárlói véleményeket is elolvashatjuk – és ez erősen ajánlott is, hogy többet tudjunk meg a kereskedőről vagy a termékről –, mielőtt döntünk.

Az internet kínálatára nem is elég jó szó az, hogy bőséges. Hiszen itt nemcsak néhány bolt kínálatából tudunk válogatni, hanem akár több száz vagy több ezer online shopéból. Sőt, akár külföldről is vásárolhatunk.

Mit vásárolunk online?

A Portfolio.hu 2022-es adatokat idézve azt írja, a nők legtöbbször könyveket és lemezeket vásárolnak a neten (48,6 százalék), a férfiak (53,7 százalék) viszont az elektronikai cikkeket részesítik előnyben.

Az online ajándékvásárlás előnyei és kihívásai: lássuk a „sötét oldalt”!

Ha már az előbb a webáruházak nagy választékát említettük, itt jöhet képbe az első és egyik legfontosabb probléma: sokan elfelejtik ellenőrizni, mennyire megbízható az adott online shop. Pedig szó szerint egy szempillantás alatt is fontos információt kaphatunk erről. Elég, ha megnézzük az URL-t. Ha https:// helyett csak http:// szerepel, máris gyanakodjunk. Az „s” ugyanis a biztonságot jelenti, emellett a böngésző címsorában szereplő kis lakat szintén jó jel, az is biztonságos webhelyre utal. Ha se „s”, se lakat, a biztonságunk érdekében semmiképp ne adjunk meg semmilyen személyes adatot, bankkártya-adatokat meg főleg ne.

Arra is érdemes emlékeztetni magunkat, hogy bár az online vásárlás folyamata elég gyors lehet, a szállítási idővel muszáj számolnunk. Az utolsó pillanatos ajándékvásárlást már semmiképp sem érdemes a netről intézni – sok webshop figyelmeztet is erre, valamint a megnövekedett szállítási időre.

Sokaknak az is számít, hogy az online rendelésnek mindig van szállítási költsége (leszámítva néhány különleges akciót, vagy a nagy tételű rendeléseket, amikor ezt sok helyen elengedik), ami plusz kiadást jelent – ezzel is érdemes számolni.

A termékminőséget sincs lehetőség alaposan megvizsgálni rendelés előtt. És bár a vásárlói vélemények sok esetben segítenek, így is benne van a pakliban, hogy az adott termék csalódást okozhat. A visszaküldésre vagy cserére viszont nem feltétlen van már idő karácsony előtt.

Érdemes tehát körültekintően, nem az utolsó pillanatban kapkodva bonyolítani az online ajándékvásárlást. Így kisebb eséllyel fogunk kapkodva rossz döntést hozni, vagy sietségünkben esetleg bedőlni olyan weboldalaknak, amelyekről higgadtan, a józan eszünkre hallgatva szó szerint egy szempillantás alatt meg tudjuk mondani, hogy megbízhatatlanok.