Streaming: a szolgáltatás, ami meghódította a világot

Új dimenzióba lépett a filmnézés, a videójátékok, a zenehallgatás: a streaming megváltoztatja a szórakozást, így az életünkre is nagy hatással lehet.

A streaming vagy streamelés kifejezéseket ma már gyakran használjuk, de tudjuk-e, mi van mögötte pontosan? Hogy mit jelent, miért olyan népszerű, és ha már streaming szolgáltatót választunk, melyek a legjobbak? Ezeknek jártunk utána. 

Mi az a streaming és miért olyan népszerű?

Néhányan még emlékszünk azokra az időkre, amikor egy filmet vagy zenét valamilyen adathordozón kellett megvásárolni ahhoz, hogy bárhol, bármikor élvezhessük. Ezt az időszakot az internet elterjedésével és egyre stabilabbá válásával követte a letöltések aranykora, amikor filmeket, sorozatokat, zenei albumokat, de akár könyveket, tananyagokat is beszerezhettünk a netről.

A streaming viszont annyiban más, hogy nem kell megvárni, míg mondjuk egy kétórás film letöltődik, és azon sem kell gondolkodni, hol tároljuk, mire írjuk ki, hanem azonnal elkezdhetjük nézni, egyetlen gombnyomással.

A streamelés felgyorsítja és új dimenzióba helyezi a szórakozást és az informálódást. Ennek köszönhetően működhetnek például az élő közvetítések is a Facebookon vagy a YouTube-on, de számos nagy szolgáltató cég is erre a technológiára épült fel.

Melyik streaming szolgáltató a legjobb?

Idehaza a filmes szolgáltatások közül jelenleg előfizethetünk a Netflixre, az HBO Maxra, a Disney+-ra, az Apple TV+-ra, a SkyShowtime-ra vagy az Amazon Prime Videóra. Ezek közül a JustWatch kutatása szerint idén, az év első három hónapjában a Netflix megőrizte vezető helyét. Azok közül, akik előfizetnek valamire, nagyjából a felhasználók harmada használja. Második a Prime Video lett, amit szinte fej-fej mellett az HBO Max és a Disney+ követ.

Ez viszont egy külföldi felmérés szerint korántsem jelenti azt, hogy a Netflix lenne a legjobb streaming szolgáltató. A Whip Media kutatása 2000 amerikai alany (18-54 év közti előfizetők) válaszai alapján arra jutott, hogy az HBO Max vezet, 88%-os elégedettséggel. Második a Hulu (87%), harmadik a Disney+ (85%), míg a piacvezető Netflix csak a 6. (77%).

Mi a teendő, ha stremelni szeretnénk?

Valamilyen kompatibilis eszköz mellett elengedhetetlen hozzá a stabil internet is. Ha kábeles lehetőség nincs kiépítve a környéken, vagy nem élnénk vele, akkor a mikrohullámú internetszolgáltatás lehet az egyik legjobb választás. Ennek segítségével a nap 24 órájában stremelhetjük kedvenc filmjeinket, zenéinket, videójátékainkat, kiépítése gyors és egyszerű, nem mellesleg pedig pénztárcabarát alternatívát kínál a megbízható, stabil internetelérésre.