Az online bankkártyás fizetés 5 aranyszabálya

Bár 2021. január elsejétől még biztonságosabbá vált az online bankkártyás fizetés, a többlépcsős azonosításnak köszönhetően, azért van pár alapszabály, amelyek betartásával még biztonságosabbá teheted ezt a folyamatot. Lássuk, melyek ezek.

Akár kezdő, haladó vagy profi szinten űzöd az internetes vásárlást, biztosan találkoztál már az online bankkártyás fizetés „jelenségével”, vagy épp emlékezhetsz arra is, hogy ez 2021. január elsejével megváltozott. Onnantól kezdve ugyanis csak többlépcsős azonosítással fizethet az Európai Unióban mindenki, ami azt jelenti, hogy a bankkártyaadatokon túl egyedi azonosítóra is szükség van ahhoz, hogy sikeres legyen a vásárlás. Ez az egyedi azonosító lehet egy PIN-kód, jelszó vagy telekód, illetve be kell írnod egy egyedi számsort, amit SMS-ben kapsz meg. Ha a bankod mobilalkalmazásával fizetsz, akkor a bankkártyaadatok beírása és leokézása után kapott push értesítésre kell kattintanod, és azonosítani magad egy egyedi kóddal vagy ujjlenyomattal, mobilbanktól függően.

Bonyolultnak hangzik, mégis nulladik lépésnek kell tekinteni, hiszen a többlépcsős azonosítás ma már az EU-ban mindenhol feltétele az online bankkártyás fizetésnek. Hogy ezen kívül mit tehetsz ennek biztonságáért? Nagyon is sokat, elég hozzá egy kis tudatosság és odafigyelés.

5 aranyszabály, amire mindig figyelj oda online bankkártyás fizetés esetén

  1. Nyilvános wifihálózatra csatlakozva soha ne add meg bankkártyaadataidat, mert hackerek könnyedén hozzáférhetnek. Ha halaszthatatlan ügyet kell intézned, mondjuk lejár a mobilszámlád befizetésének határideje, akkor inkább használd a mobilnetedet. De a legjobb, ha megvárod a fizetéssel, míg hazaérsz és az otthoni netre felkapcsolódva intézed a fizetést.
  2. Mindig nézd meg, hol vásárolsz. Ha szembejön veled a neten egy olyan oldal, ahol minden sokkal olcsóbb, mint máshol, azért nem árt óvatosan bepötyögni a bankkártyaadataidat. Sőt, inkább sehogy ne pötyögd be ezeket. Ha mindenképp szeretnél onnan rendelni, jelöld be azt az opciót, hogy majd utánvéttel fizetsz. Nincs ilyen? Az is sokatmondó lehet.
  3. Ne add meg a kártyaadatokat olyan honlapon, ahol nem látod a kommunikáció biztonságot jelző kis lakatot. Fel sem tűnt eddig ez a jelzés? Pedig hasznos dolog. Ha rákattintasz, ellenőrizheted, érvényes-e az oldal tanúsítványa. De azt is láthatod, hogy az milyen szervezetnek lett kiállítva.
  4. Simple Pay, Barion és társaik: ha eddig nem mertél ezekre regisztrálni, biztosíthatunk, hogy nem kell félned – segítségükkel gyorsan és biztonságosan tudod megrendelni azt a tárgyat vagy szolgáltatást, amire szükséged van. És közben az adataid is biztonságban lesznek.
  5. Állíts be vásárlási limitet, amit megemelhetsz, ha épp egy nagyobb összeget kell kifizetned, de utána rögtön érdemes is visszavenned. Mert ha esetleg illetéktelen kezekbe kerülnek a bankkártya-adataid vagy maga a kártya, akkor sem fognak tudni nagyobb összeget elkölteni a számládról.

Visszaélés vagy annak gyanúja esetén pedig már biztosan mondanunk sem kell, hogy hívd a bankod, és tiltasd le a kártyádat – így sok kellemetlenségtől kímélheted meg magad.

Forrás: https://fintechzone.hu/fontos-2021-01-01-tol-uj-szabalyok-szerint-kell-fizetni-az-interneten/