Jön a Black Friday: 5 tipp az internetes csalások ellen

Akciók, kedvezmények, shopping ezerrel: a Black Friday 2023-ban is elkerülhetetlen. Az internetes csalások viszont elkerülhetők, ebben segítünk mi is.

Vásárolni szuper dolog, jót jó áron meg aztán pláne. És nyakunkon a Black Friday, ami pontosan erről szól. De ilyenkor a csalók is alig várják, hogy lecsaphassanak a shoppingolástól fellelkesült, ide-oda kattintgató vásárlók adataira. Egy kis informálódással és körültekintéssel viszont elkerülhető, hogy csalók vagy adathalászok áldozatai legyünk – ezeket érdemes megszívlelni.

5 tipp a biztonságos online vásárlásért a Black Friday alatt

  1. Egy weboldal megbízhatóságáról már a kinézete, dizájnja, a termékválaszték és az árak is sokat elárulnak. De a vásárlói véleményeket is érdemes átfutni – nemcsak a keresőben, hanem Facebook-csoportokban is, mert ott gyakran kendőzetlenebbül bukkan elő az igazság egy-egy problémás cég vagy rendelések esetén.
  2. Csak olyan oldalon adjuk meg az adatainkat, amely https://-el kezdődik, és a kommunikáció biztonságát jelző kis lakatot is látjuk az oldal neve mellett, a keresősáv bal oldalán. Ha nincs https://, sem kis lakat, akkor inkább keressük a kiszemelt terméket vagy termékeket máshol.
  3. „Már csak 5 darab elérhető.” „Még 22 ember nézi ezt a terméket.” Ismerősek ezek a sürgető értesítések? Mielőtt ösztönösen a „Vásárlás” gombra kattintanánk – mert hogy az ilyen pszichológiai módszerekkel (sötét megoldásokkal, úgynevezett dark patternekkel) dolgozó oldalaknak pontosan ez a célja –, vegyük le az ujjunkat a billentyűzetről és gondoljuk át, mennyire van szükségünk az adott termékre valójában, és mennyiben szól arról a dolog, hogy épp manipulálnak minket.
  4. Aki bizonytalan, hogy megadja-e a kártyaadatait vagy sem, annak megoldást jelenthetnek az úgynevezett prepaid kártyák, mint például a Revolut. Itt egy-két kattintással lehet például egyszer használatos virtuális kártyánk is, amely minden használat után újragenerálódik, új egyedi kártyaszámmal – korlátozva a csalók lehetőségeit, hogy hozzájussanak a pénzünkhöz.
  5. Érdemes még egyszer átfutni az online bankkártyás fizetés 5 aranyszabályát vagy ezt a 10 tippet, amelyet korábban épp azért állítottunk össze, hogy ezzel is segítsünk biztonságosabbá tenni az internetes vásárlásokat.

Amikor már megrendeltük a csomagot, gyanakodjunk, ha a futárszolgálat üzenetének tűnő SMS vagy e-mail szövege magyartalannak tűnik, az e-mail feladójának címe eltér a futárszolgálat hivatalos e-mail-címétől, vagy az üzenetben található link nem a futárszolgálat hivatalos oldalára navigál, hanem adathalász weboldalakra.

Ajándékok online beszerzése harmadik országból

Itthon nem találjuk, amit keresünk, vagy jobb áron jön szembe, ha a Távol-Keletről, az Egyesült Királyságból vagy más EU-n kívüli országból rendelnénk meg? Akkor jusson eszünkbe, hogy az első pillantásra kedvező ár mellé társul még valami: 2021. július 1-től minden ún. harmadik országból érkező e-kereskedelmi postai küldemény automatikusan ÁFA-kötelessé vált és vámeljárás alá esik.

„Ez azt jelenti, hogy az Európai Unió valamennyi országában megszűnt az unión kívülről érkező, 22 euró alatti áruk áfamentessége, a 150 euró feletti értékűekre pedig – a korábbiakhoz hasonlóan – vámot is kell fizetni. Az EU-ba érkező, árutartalmú küldeményekre minden esetben vámáru-nyilatkozatot kell benyújtani, és a postai szolgáltató a 150 euró érték alatti küldemények vámkezelését, vám elé állítását a NAV-val közösen kialakított, speciális vámkezelési eljárásban, automatikusan végzi. Tehát a vámkezelés külön címzetti megbízás nélkül történik. Nemzetközi küldemények esetén éppen ezért fontos, hogy tisztában legyünk a megváltozott vámkezelési és ÁFA-szabályokkal, hogy a karácsony tényleg gondtalan és örömteli legyen” – írja az NMHH.