Szélessávú internet technológiák

A technológia rendkívül gyors fejlődésének köszönhetően bár egyre jobban terjed az 5G, a vezetékes hálózatok szerepe a jövőben is kiemelkedően fontos marad, mivel alapvetően az 5G-s adótornyok is a nagysebességű vezetékes gerinchálózatokra kapcsolódva működnek. Természetesen érdemes néhány szót ejtenünk a vezeték nélküli, mikrohullámú hálózatokról is. 

A vezetékes internetes kapcsolatnál mindig valamilyen elektromos impulzus vagy fény továbbítja az információt egy erre alkalmas kábelen keresztül, míg a vezeték nélküli technológiák esetében egy rádióhullámokat kibocsátó adótól indul el az az adat, amely aztán a levegőn és a különböző  tárgyakon vagy élőlényeken keresztül eljut a vevő egységhez. Magyarországon a leggyakoribb vezetékes szélessávú internet technológiák közé tartozik a telefonvonalat használó ADSL, a kábeltelevíziós hálózaton történő adatátvitel, valamint a ma elérhető legnagyobb sávszélességű optikai internet.

Az ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) technológia a legáltalánosabban elterjedt szélessávú internet hozzáférési mód, ahol a nagysebességű adattovábbítás a hagyományos rézdrótokat használó telefonhálózaton keresztül történik. Korábban a klasszikus telefonvonalon működött a kommunikáció, amelyet eleinte kizárólag hanghívásra, később modemes internetezésre, majd modernizálás után DSL-internetezésre, IPTV-zésre is használhatunk. Az ADSL villámgyors elterjedése annak volt köszönhető, hogy ezzel a megoldással már meglévő, rézdrót alapú hálózatok is alkalmassá váltak a szélessávú adatátvitelre, mivel az ADSL hozzáférés állandó kapcsolatot létesített az internettel.

A kétirányú adat kommunikációra alkalmas kábeltelevíziós hálózaton keresztül biztosított szélessávú kapcsolat esetén az adatok koaxiális kábelen jutnak el a végső felhasználási helyre. A kezdetben kábeltelevíziós szolgáltatásokat kínáló, már meglévő hálózatok viszonylag gyorsan és  költséghatékonyan alkalmassá tehetők az internetezésre, mivel a szolgáltatás elindításához “csupán” a hálózat kétirányúsítását és csillagpontosítását kell megoldani. Az így megvalósuló internet hozzáférés állandó és azonnali kapcsolatot biztosít a világhálóval, azonban meghatározott az igényelt sávszélességhez igazodó maximális havi adatforgalom, melynek elérése után a szolgáltatók általában korlátozzák a letöltési sebességet. Az elérhető maximális sebesség a legmodernebb, korszerűsített technológia használatával akár 1 gigabit/sec.

Az optikai hálózat a ma elérhető legfejlettebb vezetékes adatátviteli technológia, melyben a hagyományos rézdrótok és fémhuzalok helyett üvegszálas kábeleket használunk az adattovábbításra. Az optikai kábeleken villám sebességgel futnak az adatok, így ez a szolgáltatás minden eddiginél gyorsabb és jobb minőségű internet szolgáltatást biztosít. Az optikai technológiát használó hálózatok sokkal stabilabban működnek, a technikai problémák esélye pedig jóval kisebb, mint a régi hálózatoknál; ez nem csupán magasabb szintű felhasználói élményt jelent, de a szolgáltatók életét is megkönnyíti. Az elérhető maximális sebesség jelenleg akár 2 gigabit/sec.

A mikrohullámú technológia a hagyományos vezetékes kapcsolat helyett az elektromágneses hullámokat használja az adatok továbbítására. Legnépszerűbb és leginkább elterjedt formája a WiFi, vagyis a vezeték nélküli mikrohullámú kommunikáció, mely technológia segítségével egyszerre több eszközzel is csatlakozhatunk a világhálóra egy internet elérésen keresztül. A lakossági vagy üzleti felhasználás mellett Magyarországon a WiFi egyre nagyobb szerepet játszik a lokációtól független szélessávú kommunikáció megteremtésében (pl. közterületeken és közintézményekben a hot spot), és a távolabbi, fejletlenebb és üzletileg kevésbé vonzó területek szélessávú kiszolgálásában is.

Jelenleg egyre inkább elterjedtté válik a műholdas és a kétirányú szélessávú internetkapcsolat is, azonban ezek díjai manapság a lakossági felhasználók számára még nem elérhetőek.

A világ folyamatos változásával egyre újabb és újabb technológiák, innovatív megoldások születnek az internet szolgáltatások terén is, melyek sikere sokszor azon múlik, mennyire tudjuk kihasználni az ezekben rejlő lehetőségeket. A Net-Portal célja, hogy a legmodernebb technológiák alkalmazásával jól működő, stabil és kiszámítható szolgáltatást nyújtson ügyfelei számára. Szélessávú internet szolgáltatásért keresd csomagjainkat vagy kérj személyre szabott ajánlatot