Nem tagadjuk, mi örülünk annak, hogy a technológia ilyen rohamtempóban fejlődik. Nyakunkon az 5G, aminek sokan örülnek, mások pedig óvatosságra intenek. Az előnyei vitathatatlanok, így mi nagyon várjuk a széleskörű elterjedését. De mégis mitől lesz jobb? Mikor kezdhetjük tömegesen használni a mindennapokban? Megnéztük!

Az 5G elnevezés az Ötödik Generációs Mobil Hálózat rövidítése, és egy új vezeték nélküli adatátviteli technológiát takar. A jelenleg is használatos 4G utódjának számít, annak továbbfejlesztett verziója.

Mit tudnak/tudtak az egyes generációk?
1G: a vezeték nélküli technológia bevezetése
2G: a vállalatok ekkor engedélyezték, hogy egyik készülék üzenhessen a másiknak
3G: lehetővé tette, hogy telefonáljunk, szöveges üzeneteket küldjünk és böngésszünk az interneten
4G: funkcióban a 3G-t követi, de már jobb le- és feltöltési adottságokkal

A generációkat tulajdonképpen az adatátviteli sebesség különbözteti meg, olyannyira, hogy a 4G után az úgynevezett LTE (long term evolution – hosszú távú fejlődés) következett, amely még gyorsabbá tette a 4G-t.

Megéri?
Az 5G sokkal nagyobb sebességgel és kapacitással rendelkezik, mint a korábbi mobilrendszerek, a jelentősen megrövidült várakozási idő miatt pedig jóval gyorsabb betöltési sebességet biztosít a felhasználók számára. A rendszer a már meglévő 4G LTE működési elvén alapul, azonban sokkal gyorsabb sebességen, ráadásul képes kiszolgálni az egyre növekvő számú, internetkapcsolatot igénylő eszközök mindegyikét – legyen az otthoni készülék, irodai felhasználás vagy éppen egy hordozható eszköz. A kétoldalú kommunikáció válaszideje 50-ről 1 milliszekundumra csökken, ami olyan helyzetekben is segít majd, mint pl. amikor az orvos egy távoli kórházból 5G-s haptikus kesztyűvel vezeti a mentős kezét, valós időben. Hihetetlennek tűnik? Nem vagyunk távol tőle. De megreformálhatja a virtuális (Virtual Reality) és kiterjesztett valóságot (Augmented Reality), valamint a komplett játékipart is.

Mikorra várható az elterjedése?
Az 5G magasabb frekvencián működik, ami azt jelenti, hogy sűrűbb adóhálózatot igényel, mint a korábban bevezetett, hasonló célra szánt eljárások. Ennek okán nem használható a régebben kiépített hálózatokon, hanem egy teljesen új rendszert szükséges kiépíteni, ami nyilván időt kíván. Ráadásul a korábbi, 4G-s eszközök nem lesznek automatikusan kompatibilisek az új technológiával, így az 5G-re történő átállás komoly költségekkel jár, ami érinti a hálózatokat, azok üzemeltetését, az új, 5G támogatású eszközök kifejlesztését, illetve előállítását egyaránt.

A Next Generation Mobile Networks Alliance meghatározása szerint az 5G-standardnak a következő előírásoknak kell megfelelnie:

  • az adatsűrűségnek több tízezer felhasználónál is el kell érnie a több tíz megabit másodpercenkénti nagyságrendet,
  • nagyvárosi környezetben 100 megabites másodpercenkénti forgalmat kell biztosítania,
  • az egy irodai szinten tevékenykedő dolgozók között legalább 1 gigabites adatátvitelnek kell elérhetőnek lennie,
  • vezeték nélküli szenzoros hálózatok több százezer kapcsolatot is lehetővé kell tenniük,
  • nagyobb lefedettség,
  • jelentős spektrális hatékonyságnövekedés,
  • energiahatékonyság,
  • az LTE-hez képest jelentősen csökkenő késleltetés.

A komplex lista is mutatja, hogy a mindennapi elterjedés még kicsit várat magára, de egyre több 5G képes mobiltelefont lehet találni és a hálózat kiépítése is zajlik, így a nem túl távoli jövőben már mindennapinak számít ez is, mint anno a 4G vagy az LTE.

Mik az aggályok?
Az 5G-vel kapcsolatban számos alkalommal előkerül, hogy ez egy egészségi károsodást okozó technológia. Számos kutatás folyik a témában és eddig még mindegyik arra jutott, hogy nincs bizonyíték arra, hogy az 5G eljárás bármilyen kóros elváltozást okozna az élő szervezetben.

Az 5G tehát már a küszöbön áll, széleskörű elterjedése azonban még egy kis időt vesz igénybe. Mi mindenképp várjuk az innováció ezen lépcsőfokát, hiszen a fejlettebb hálózatok számtalan lehetőséget rejtenek a jövőben is.