Ezek voltak 2023 legnépszerűbb jelszavai

Vajon ki használja még az 123456 vagy az admin jelszavakat? Meg fogsz lepődni, hogy ezek hol találhatók 2023 legnépszerűbb jelszavai között.

Napjainkban, amikor egyre többet hallunk arról, mennyire fontos adataink biztonsága, meglepő adatokra derült fény. A NordVPN által kifejlesztett jelszókezelő szolgáltatás, a NordPass szakemberei ugyanis egy 4,3 terabájtos jelszóadatbázis (beleértve a dark webről származó jelszavakat is) vizsgálata után összegyűjtötték, hogy melyek voltak 2023 legnépszerűbb jelszavai.

A nemzetközi gyűjtés győztese 2020-hoz és 2021-hez hasonlóan az 123456. Ezt az admin, illetve a harmadik helyen az 12345678 követi.

Hogy a hazai adatok mennyire tükrözik a nemzetközi trendeket jelszóválasztásban? Meglepő vagy sem, de nagyon is: az 123456 hazánkban a második helyen végzett, hajszálnyival lemaradva a műfaj másik klasszikusa, az admin után. Harmadik a Kinder123, a negyediken pedig a Nagyatad található.

Egy másik gyűjtés szerint is nagyjából ezek 2023 legnépszerűbb jelszavai

Nagyon hasonló eredményt hozott a Safety Detectives kutatása is. Az oldal listáján 18 millió kiszivárgott jelszó vizsgálata után szintén az 123456 áll az élen. Második a password, harmadik pedig az „agyafúrt” 123456789. Persze, érdekességekben is bővelkedik a lista. Az msn.com az IFLScience-re hivatkozva azt írja, az amerikai lista 24. helyén a „fuckyou”, a 63.-on pedig a „cheese” található.

Első a biztonság!

Ezek a listák nem azért készülnek, hogy jót nevessünk, vagyis nem csak ezért: a szakemberek ezekkel is szeretnék felhívni a figyelmet arra, milyen fontos a 21. században erős jelszót választani. Hiszen ezekkel megnehezítjük azoknak a kiberbűnözőknek a dolgát, akik adatainkra és rosszabb esetben a pénzünkre is pályáznak. Csak érdekességképp: a NordPass szerint a listák első helyezett jelszavai egy másodpercnél kevesebb idő alatt feltörhetők, de a szakemberek szerint még a Nagyatad is meglenne – nagyjából három óra alatt.

Hogy milyen a biztonságos jelszó, és mi mindenre kell odafigyelni, hogy tőlünk telhetően mindent megtegyünk egy igazán erős jelszóvédelemért, arról itt írtunk. Újévi fogadalom helyett, vagy épp amellé érdemes néhány percet rászánni és elolvasni a cikket, utána pedig a legfontosabb jelszavaidat rögtön megváltoztatni, illetve kétlépcsős azonosítástis beállítani.